Ondernemers Seggelant in het zonnetje


Afgelopen twee jaar legden diverse bedrijven op Seggelant het dak vol met zonnepanelen. Zij maakten hierbij gebruik van een collectieve subsidie die BIZ Seggelant van subsidie Zuid-Holland heeft ontvangen. Zo is Seggelant een stuk duurzamer geworden en hebben de ondernemers minder last van de enorme stijging van de energieprijzen. En een mooi voorbeeld dat laat zien dat samenwerken daadwerkelijk loont.

Lang getwijfeld

Inge van Velsen van TDE vertelt dat zij lang hebben getwijfeld over het plaatsen zonnepanelen: “We vinden duurzaamheid belangrijk, maar een dak vol zonnepanelen is ook een flinke investering. De bijdrage van de provincie en de hoge energiekosten zorgden ervoor dat de investering zich heel snel terugverdient. Op het dak liggen nu 162 zonnepanelen, waarmee we ons volledige elektriciteitsverbruik op jaarbasis zelf opwekken.

Nieuwe loods

Ook bij MOH duurde het een tijd voordat de zonnepanelen er kwamen. Martijn Holthaus vertelt dat het idee voor zonnepanelen al jaren geleden is ontstaan: “Wij zijn continu bezig om nieuwe duurzame maatregelen uit te voeren in het bedrijf, de duurzaamheidscoach van de gemeente heeft ons al regelmatig geholpen bij het uitvoeren van maatregelen. Zonnepanelen stonden lang op onze wensenlijst, maar de dakbedekking van ons pand is ongeschikt voor zonnepanelen. Inmiddels hebben we een loods bijgebouwd, dat was het ideale moment om gelijk zonnepanelen te plaatsen. Er liggen nu 180 zonnepanelen op de nieuwe loods. Zonnepanelen zijn niet de enige duurzame maatregel bij het pand: de loods is ook aardgasvrij en voorzien van led-verlichting.”

Ook Van Adrighem, Robo Educational Toys, Thermo Doors en Ford Van den Burgh plaatsten zonnepanelen met behulp van de provinciale subsidie.

Niet alleen zonnepanelen

Steenbeek had al zonnepanelen liggen toen het idee ontstond om een collectieve subsidieaanvraag in te dienen bij de provincie. Dick Steenbeek wilde echter nog verdere stappen zetten, ook daarbij was ondersteuning mogelijk vanuit de subsidie. Zo zijn inmiddels warmtepompen geplaatst en zijn gasbesparende maatregelen uitgevoerd bij de spuitcabine.

Duurzaamheidscoach

De gemeente Voorne aan Zee heeft Stefan Romijn van Stichting Stimular aangesteld als duurzaamheidscoach. Hij helpt ondernemers kosteloos en onafhankelijk bij het bepalen, doorrekenen en uitvoeren van duurzame maatregelen. Ook helpt hij bij het opvragen en beoordelen van offertes en bij de aanvraag van subsidies. De duurzaamheidscoach heeft ook geholpen bij de gezamenlijke aanvraag. Wil je met de duurzaamheidscoach van gedachten wisselen over de mogelijkheden voor jouw bedrijf? Neem dan contact op met Stefan Romijn via telefoonnummer 010-238 28 27 of via s.romijn@stimular.nl.